Cardio, zin of onzin?

Veel mensen die denken aan vetverlies of afvallen, denken automatisch aan cardio. Opschroeven die handel!

Niet zo snel maat …

In dit artikel ga ik vertellen waarom je in veel gevallen de loopband/fiets/roeitrainer beter links kan laten staan. Uiteindelijk is het namelijk een verspilling van tijd in mijn ogen (en die van de wetenschap) wanneer afvallen/vetverlies/droogtrainen jouw doel is.

Iets is cardio wanneer er gewerkt wordt aan het cardiovasculair systeem. Je hartslag stijgt, je begint te hijgen en eventueel zweten. In veel sportscholen zien we dat het er in de praktijk vaak uit ziet als een rij apparaten uitgerust met tv’s waarop RTL Boulevard te zien is. (niets persoonlijks RTL…)

Cardio heeft in mijn ogen alleen nut wanneer je een specifiek doel hebt dat er nét zo uitziet als de cardio-oefening. Bijvoorbeeld: Je wilt meedoen aan een 5km-run over 3 maanden en daarvoor train je op de loopband. Alsnog is dan trainen in de buitenlucht op dezelfde ondergrond als waarop je de wedstrijd gaat lopen je allerbeste zet. Specificiteit is namelijk altijd nr.1, trainen voor hetgeen waar je beter in wilt worden. Maar in dat geval zeg ik dus, lekker doen.

Wanneer afvallen/vetverlies je doel is wil ik even kort refereren naar mijn artikel (link) over de energiebalans, die jullie uiteraard allemaal gelezen hebben.

 

Hierin staat: “Wanneer je meer calorieën inneemt dan verbrand bevind je je in een calorisch overschot en zal je op den duur aankomen. Wanneer de balans gelijk is behoud je hetzelfde gewicht en wanneer de verbranding hoger is zal je op den duur afvallen.”

Uiteindelijk maakt deze balans het verschil tussen aankomen of afvallen. Bottomline: zonder cardio kan het ook. Het enige wat je hoeft te doen is in een calorisch tekort zitten. Minder calorieën eten en drinken dan je totale dagelijkse verbranding. Dit wordt in de praktijk keer op keer bevestigd door atleten die zonder cardio extreem lage vetpercentages bereiken. Hiernaast heeft cardio nog een paar specifieke nadelen, één hiervan is dat cardio ervoor kan zorgen dat je de rest van de dag minder actief bent1 en daarnaast heb je een grotere kans om een blessure op te lopen dan bij bijvoorbeeld krachttraining (wanneer er wordt hardgelopen).Daarnaast is het voor de meeste mensen ontzettend saai en mentaal uitputtend.

Het is dus een feit dat je traditionele cardio in vele gevallen kunt laten vervallen.

Ik wil je uitdagen om in de toekomst je trainingssessies zo effectief mogelijk in te delen. Je tijd is waardevol en je wilt er, als het goed is, alles uithalen. De eerste stap hierbij is om cardio te vervangen met bijvoorbeeld krachttraining. Wil je hierbij je conditie verbeteren kan je spelen met je rust. Probeer bijvoorbeeld eens dit circuit achter elkaar of met minimale rust.

Clean and Press (15 herhalingen met uitdagend gewicht)

Walking Lunge (10 stappen heen – 10 stappen terug met uitdagend gewicht)

Single Arm Dumbbell Snatch (15 keer per kant)

In theorie is het krachttraining, maar het voldoet aan alle de eisen die cardio heeft. Daarnaast scheelt je uiteindelijk ook nog ontzettend veel tijd en je werkt ook aan vrijwel elke spier in je lichaam, zolang je ze intens genoeg uitvoert. Dat kun je niet zeggen over de loopband met ingebouwde TV…

Wil je dat ik je persoonlijk begeleid richting jouw doelen? Ben je klaar om samen met mij een serieuze verandering te maken? Wil je trainen in een privé trainingsfaciliteit met 100% aandacht voor training, voeding en leefstijl?

Klik dan hier om vrijblijvend een intake aan te vragen.

 

Bronnenlijst:

  1. King, N. A., Caudwell, P., Hopkins, M., Byrne, N. M., Colley, R., Hills, A. P., … & Blundell, J. E. (2007). Metabolic and behavioral compensatory responses to exercise interventions: barriers to weight loss. Obesity, 15(6), 1373-1383.
  2. Rapport Sportblessures, VeiligheidNL (2016)

DEEL DIT ARTIKEL