Tropische temperaturen bereiken ons land, Schiphol loopt vol en de gemiddelde Nederlander legt zijn/haar werk neer en vliegt uit voor een zomerse break in een exotisch oord. In dit artikel ga ik vijf van mijn persoonlijke strategieën met jullie doornemen. Na het lezen hiervan weten jullie hoe je excessief aankomen vermijdt en een goede shape onderhoudt/ontwikkeld op je vakantieadres. Laat ik het volgende wel eerst even benadrukken: Je wordt niet dik tijdens je vakantie, maar in al die weken daaromheen. Let’s move on.
Genieten is belangrijk. De plaatselijke cultuur proeven ook. Maar weet je wat nóg beter voelt? Dit allemaal doen terwijl je de shape behoudt waarmee je vertrok. Dit zorgt er bij mij persoonlijk voor dat ik uiteindelijk nóg meer geniet. Ook wil ik benadrukken dat de ingrediëntenlijst voor genieten niet alleen maar bestaan uit hoogcalorische, alcoholische of ongezonde producten. Het walhalla ligt niet alleen bij de chocolaterepen, crème brûlées, pizza’s en bier. Verantwoord genieten met bijvoorbeeld eiwitrijke en caloriearme producten is geweldig en de vruchten die je er fysiek van plukt zijn nog geweldiger. En dit allemaal terwijl je paradeert over de boulevard van Santorini.
#1 Ga op vakantie in een staat die te onderhouden is
Je doel wordt bij voorbaat al lastig wanneer je de weken vóór je vakantie een inname qua voeding hanteert die je thuis alleen al veel moeite kost. Je kunt je dan in eerste instantie afvragen of je überhaupt wel slim en duurzaam bezig bent. Het snel kwijtraken van kilo’s is namelijk een valkuil waar veel mensen die zoeken naar de ‘quick vakantie fix’ voor vallen. “Nog even snel wat kilo’s kwijtraken via een strikt dieet om zo die buik nog even wat strakker te krijgen”. Dit is een gevaarlijke en diepe valkuil. Wat we namelijk zien is dat achter dit soort beloftes om snel af te vallen vaak een VLDC-dieet schuilt (sterk caloriebeperkt dieet). Dit soort diëten zijn in mijn ogen geen slimme zet, vooral als je net komt kijken binnen de wondere wereld van voeding en fitness. Wat we namelijk zien in de literatuur (en ja, ook in de praktijk) is dat terugval bijna altijd plaatsvindt, men komt uiteindelijk gemiddeld zwaarder terug dan het startgewicht.1,2 Val niet voor afsnijroutes maar kies voor de lange termijn en een inname die je kan volhouden. Houd daarnaast een gezonde relatie met voeding in stand en leer denken in context (energiebalans, inname versus verbranding, totale budget per dag).
#2 Kies voor een verblijf waar de gemiddelde fitgirl jaloers op zou worden
Laten we hier een lijstje van maken. Is jouw verblijf al GJ-proof?
- Mijn verblijf heeft een koelkast. 1 apparaat die je scala aan mogelijkheden opeens sky-high maakt. Kwark, vlees, ei, vleesvervangers, groenten, fruit kan je nu zonder moeite bewaren. Scheelt ook nog eens geld omdat je niet steeds buiten de deur eet.
- Het ontbijt (indien inbegrepen) is geen calorisch mierennest. Zelf heb ik in veel hotels verbleven waar het ontbijt inbegrepen was. Hier heb ik verschillende dingen gezien. Als hoogtepunt Litouwen waar echt 20 meter aan buffettafel stond met veel laagcalorische, eiwitrijke opties. Van Griekse Yoghurt met fruit tot en met vlees/ei op volkorencrackers. Top! Als dieptepunt een verblijf in Italië waar de keuze werd beperkt tot suikerbroodjes, zoete yoghurt en croissantjes met jam erin. Zoek dit van tevoren op via de website/reviews.
- Er is ruimte om eventueel wat oefeningen te doen. Scheelt weer verloren borg door het stukslaan van een Chinese Mingvaas tijdens je jumping jacks.
- Het is fijn als er een sportschool bij je accommodatie/hotel inbegrepen zit alleen moet ik vaak huilen wanneer ik daar naar binnen loop. De kwaliteit is vaak zeer laag en cardio apparatuur neemt de meeste ruimte in beslag. Hierdoor geef ik dit niet de hoogste prioriteit, het is in mijn ogen ook leuker om (wanneer je wilt trainen) een goede sportschool in de buurt op te zoeken. Hierover straks meer.
#3 Voorbereiding is de sleutel tot succes
Failing to prepare is preparing to fail. Inspirerende quote hè, vast nog niet gehoord. Maar wel eentje die van toepassing is op dit onderwerp. Als ik aan de rand van de jungle sta, en ik wil ergens naartoe. Dan ga ik toch ook niet zonder voorbereiding naar binnen? En als ik naar Maastricht ga rijden met de auto (is voor mij 260km), ga ik toch ook niet met een lege tank, lege maag en zonder water en eten vertrekken? Ik kom dan binnen no-time op het moment waar mijn maag-geknor boven mijn radiovolume uitkomt. En waar kom je dan terecht? In een tankstation, treinstation, wegrestaurant, snackbar of MC Donalds (lees: calorieën jungle).
Wanneer je gaat vliegen, neem dan een lunchpakketje mee (is geen probleem bij de beveiliging). Veel vliegtuigen komen namelijk niet in de buurt van gezond. Voorbeelden: een hele trommel vol fruit, dubbele volkorencrackers met kipfilet en Philadelphia-light ertussen, volkorenbrood met verantwoord/mager beleg of eiwitpoeder/eiwitrepen.
Eiwitsupplementen (poeder of repen) zijn voor mij sowieso vaak een uitkomst geweest tijdens vakanties. Hiermee behaal ik in ieder geval mijn eiwitdoel, ook dit is geen probleem bij de beveiliging.
#4 Zoek een inspirerende sportschool
Het hangt er een beetje vanaf wat je doel is en hoe lang je blijft maar in veel gevallen kan ik je aanraden om een sportschool te bezoeken. Niet alleen om lekker aan je fysiek te werken maar ook om je te laten inspireren en misschien wat te socializen. Dit geldt vooral voor vakanties langer dan 2 weken. Zoek op Google Maps even naar: sportschool <stad> en vaak komt er dan een mooie lijst naar boven met foto’s en reviews. Je creëert daarnaast mooie herinneringen, ziet soms gekke dingen, hebt leuke praatjes, spreekt even met de eigenaar en houdt er misschien waardevolle sociale contacten aan over. Een lichaamsgewicht routine is natuurlijk ook een zeer goed alternatief, zie de link onderaan dit artikel om jouw vakantieschema te downloaden.
Groetjes uit Litouwen (2016), Spanje (2016) en Duitsland (2017).
#5 Vergeet niet waarom je op vakantie bent gegaan
Waarschijnlijk als break en voor de ontspanning. Onthoud dat vakanties relatief een korte periode in je leven vervullen. Als je in die korte periode niet hebt getraind, te veel hebt gegeten of je niet aan bovenstaande tips hebt gehouden dan is het geen ramp. Zolang je maar het grote plaatje op orde hebt. Ik schrijf dit omdat ik persoonlijk meer geniet van mijn vakanties wanneer mijn progressie enigszins blijft doorgaan en in ieder geval niet te veel instort. Deze bovenstaande tips zijn dus geen MUST en je bent zeker geen gefaald persoon als je ze niet hanteert. Het is en blijft daarnaast wel een lijstje met gouden tips die je als persoon uiteindelijk alleen maar helpen naar meer fitheid en een betere lichaamssamenstelling.
Take home message: Pak hetgeen uit bovenstaande tips dat voor jou het best en meest praktisch klinkt en probeer het deze vakantie uit. Blijf daarnaast lekker actief middels dagelijkse activiteit (wandelen, fietsen, zwemmen etc.) het schema of in de sportschool. En vergeet niet het allerbelangrijkste: ontspan en geniet.
Bij deze wens ik je een fantastische vakantie toe.
Klik hier om het lichaamsgewicht vakantieschema te downloaden.
Klik hier om mijn artikel over ‘overeten’ te lezen en leer hoe je slim uit eten kunt gaan.
Volg mij op Instagram en Facebook om mijn vakantiekiekjes te bewonderen. Laat ook vooral van je horen via een berichtje!
Bronnenlijst:
1 Wadden, T., Sternberg, J. A., Letizia, K. A., Stunkard, A. J., & Foster, G. D. (1989). Treatment of obesity by very low calorie diet, behavior therapy, and their combination: a five-year perspective. International journal of obesity, 13, 39-46.
2 Stevens, V. L., Jacobs, E. J., Sun, J., Patel, A. V., McCullough, M. L., Teras, L. R., & Gapstur, S. M. (2012). Weight cycling and mortality in a large prospective US study. American journal of epidemiology, 175(8), 785-792.