Ik eet gezond… maar ik val niet af!

In dit artikel leg ik uit waarom het niet lukt om af te vallen.

Al snel ben je geneigd te denken: is er iets mis met mij, met mijn stofwisseling misschien? Wat is er aan de hand?!

Ten eerste zal ik de koppeling aan het begin van het artikel ontkrachten. De relatie leggen tussen gezond eten en afvallen is niet correct. Een gezond eetpatroon zegt namelijk niets over de energiehoeveelheid (calorieën) die dit eetpatroon bevatten. Het zegt wel iets over gezondheidsrisico’s maar dat is een ander onderwerp.

De energiebalans (afbeelding) is een leidende factor voor lichaamssamenstelling en zal uiteindelijk het verschil maken tussen aankomen of afvallen. Deze balans is gebaseerd op calorieën en bestaat aan de linkerkant uit de totale dagelijkse verbranding. Dit is een opsomming van:

1. Basaalmetabolisme: het totaal aantal calorieën welke verbrand worden voor lichaamsfuncties. 2. Thermogenetisch effect van voeding: De energie die je lichaam verbruikt om je voeding te verteren. 3. Dagelijkse fysieke activiteit: Stukjes lopen, opstaan, traplopen, fietsen. Alle beweging in een dag bij elkaar opgeteld. 4. Training / Sport: Verbranding die tijdens training/sporten plaatsvind.

Wanneer je dus meer calorieën inneemt dan verbrand (zie afbeelding) bevind je je in een calorisch overschot en zal je op den duur aankomen. Wanneer de balans gelijk is behoud je hetzelfde gewicht en wanneer de verbranding hoger is zal je op den duur afvallen.

Belangrijk hierbij is consistentie. Wanneer je nauwkeurig meet en ervoor zorgt dat je in een calorisch tekort zit dan zal het op den duur zijn vruchten af gaan werpen en wordt het resultaat zichtbaar op de weegschaal. Wees er wel van bewust dat nauwkeurig meten ontzettend belangrijk is. Studies hiernaar laten zien dat er gemiddeld flinke foutmarges kunnen plaatsvinden. Gemiddeld 10 tot zelfs 50%! Jij wilt zo accuraat mogelijk je inname meten en dat betekend: Alles afwegen en invoeren! Dit hoeft natuurlijk niet iedere dag maar een paar doordeweekse dagen en een dag in het weekend invoeren kan om te beginnen al een hele hoop inzicht geven. De app MyFitnessPal of Mijn Eetmeter (voedingscentrum) zijn handige hulpmiddelen hiervoor.

Ik benadruk het nauwkeurige gedeelte. Portiegrootte wordt bijvoorbeeld in vele gevallen onderschat. Neem als voorbeeld deze broodjes pindakaas die ik voor jullie heb gesmeerd om dit uit te leggen.

Wanneer je tijdens het invoeren een ‘broodje pindakaas’ invoert komt er gemiddeld een energiehoeveelheid van 150-200 kcal naar voren in bijvoorbeeld MyFitnessPal. Wanneer je echter in werkelijkheid het rechter broodje klaarmaakt heb je al snel meer dan het dubbele binnen. Dit broodje kan op de balans dus het verschil al maken tussen aankomen of afvallen. Afwegen is hierbij dus cruciaal. Ook bak en braadproducten worden vaak vergeten in voedingsdagboeken. Een flinke klont roomboter of scheut olijfolie kan al snel honderden calorieën bij je dagtotaal toevoegen.

Onthou hiernaast dat je per definitie niet minder hoeft te eten om af te vallen. Je kan zelfs meer eten maar dan kies je voor producten die meer verzadiging bieden om het hongergevoel achterwegen te houden. Een extreem voorbeeld hiervan is het verschil in verzadiging wanneer je een halve kilo bloemkool eet (115kcal) versus een Snickers reep van 58gram (296kcal). Bijna 10 keer zo veel gewicht aan eten en nog niet eens de helft van de calorieën.

Als laatste wil ik je nog een paar handige tips meegeven om het afvallen makkelijker te maken.

  • Eet voornamelijk onverwerkte producten
  • Probeer zo veel mogelijk eiwitten tot je te nemen (vlees, vis, noten, zuivel, ei etc.)
  • Eet 250 gram groenten per dag, minimaal
  • Bereid je maaltijden voor. Neem bijvoorbeeld iets mee in een trommeltje als je de hele dag onderweg bent
  • Probeer zo veel mogelijk te bewegen in het dagelijks leven. Ga een keer lopend naar de supermarkt, wandel vaker, sta vaker op, beweeg in je pauzes en pak vaker de fiets
  • Ga trainen of kies een sport die je leuk vind
  • Drink veel water, ook om je maaltijden heen om het verzadigende gevoel te verhogen (bijvoorbeeld een paar glazen voordat je aan een maaltijd begint)

Lukt het niet om af te vallen en ben je klaar om samen met mij richting serieuze resultaten te gaan? Neem dan contact op via deze link.

DEEL DIT ARTIKEL